Fernando Tarrida del Mármol. Anarquisme i cosmopolitisme a finals del segle XIX - Abelló i Güell, Teresa (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2016)
Fernando Tarrida del Mármol fou un destacat anarquista en la complicadaBarcelona de finals de segle xix. És un dels representants més interessantsde la intel·lectualitat anarquista espanyola d'aquell període. La sevabiografia ve marcada per dos aspectes: d'un costat, l'actuació com a militanti activista, i de l'altre la seva faceta d'escriptor, pensador i divulgador, semprelligat al moviment àcrata. En aquest text ens atansem a la trajectòria deTarrida, destacant el seu vesant cosmopolita i el paper fonamental que vatenir en les relacions dels grups anarquistes espanyols amb els seus homònimseuropeus.