L'Oposició a l'autonomia de la Universitat de Barcelona (1933-1934) - Larios, Agustí G. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2015)
L'article presenta una visió panoràmica de l'intent no reeixit de modernitzacióde la Universitat de Barcelona durant el breu període d'autonomiauniversitària. Aquest procés entrebancat de reforma d'una de les institucionsmés tradicionalment conservadores, com era la universitat, va ser menat principalmentper una generació de prestigiosos intel·lectuals universitaris. Interessa,amb tot, no tant destacar les fugisseres realitzacions de l'autonomia universitàriabarcelonina tal vegada mitificades per la memòria dels seus protagonistes principalscom mirar de resseguir els diversos fronts de resistència que s'hi oposaren,en els quals van confluir dinàmiques internes inercials, discontinuïtatstransformadores i confrontacions polítiques fortament ideologitzades.