Ripoll 1963: concentració escolta i teatre polític. "Manifestaciones admisibles contra la unidad nacional" - Clara i Resplandis, Josep (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2015)
L'escoltisme, emparat per l'Església catòlica, va ser una alternativa a l'associacionismeoficial del règim franquista i una fórmula útil per a la socialitzaciódels joves de Catalunya en sentit no espanyolista. Una concentració a Ripoll,l'any 1963, va evidenciar la capacitat de mobilització que el moviment tenia enels bisbats de Barcelona, Girona i Vic. Alhora, arran d'una de les activitats ques'hi muntaren, la vila ripollesa esdevingué capdavantera en la recepció de Brechti en la representació de teatre eminentment polític. El seguiment dels actes perfuncionaris del Frente de Juventudes i la reacció posterior de les autoritats varevelar les limitacions mentals i les debilitats del sistema polític.