La Construcció social de la nació o resistència d'alliberament nacional (1939-1977). Principals aportacions al sobiranisme actual - Rubiralta i Casas, Fermí (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2015)
Aquesta ponència aprofundeix en els factors i els elements claus que durantel franquisme i els primers anys de la segona restauració borbònica, malgratl'evident debilitat de l'espai polític independentista, varen contribuir aconformar l'esclat sobiranista que vivim en aquests moments. Adaptant-se ales profundes transformacions de la societat catalana a partir de la dècada de1950, el contingut transversal de la reivindicació nacional, el desplegament dela política unitària per part de l'oposició antifranquista i l'aposta, fins i tot delssectors independentistes, per una estratègia estatutària gradualista que deixariaal descobert la incapacitat de l'Estat espanyol per assumir una realitat nacionaldiferenciada faran possible la construcció d'un catalanisme genèric però explícitque es manifesta avui dia en una clara reivindicació en favor d'una sobiraniacatalana plena.