La Renaixença, una paradoxa en tres actes i un pròleg - Sunyer i Molné, Magí (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2015)
En aquest article, des dels estudis literaris, s'analitza la paradoxa de la Renaixença,no tan sols per a la literatura catalana sinó també en l'establiment delcorpus mític i simbòlic del catalanisme. Amb el terme paradoxa es vol indicarque bona part dels arguments que en la primera meitat del segle XIX es van utilitzarper a la integració de Catalunya en el sistema estatal espanyol van proveir,a partir de finals dels anys cinquanta, les bases del sistema referencial catalanista.S'hi examinen les fases del procés i les grans línies que es van desenvolupar perproveir la imatge del país: Història, Territori i Llengua.