L'Humor polític durant la dictadura de Primo de Rivera - Roig i Rosich, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2015)
Les dictadures es caracteritzen per una privació de les llibertats; la de Primode Rivera no en va ser una excepció, especialment en l'àmbit català, on es vanperseguir de manera prioritària els signes d'identitat catalans. Una de les reaccionsdavant d'aquesta situació fou l'humor polític popular. L'humor significauna sortida davant la por, la censura o la desinformació.El que hem intentat fer és recollir diverses manifestacions d'aquest humor,sia a través d'entrevistes dutes a terme fa temps o del buidatge de revistes, publicacionsclandestines i fulls volants. També volem constatar quins en van serels temes preferents: la família reial, el dictador, la seva vida privada, la censura,etc., alhora que en fem una petita antologia.Davant la impotència del ciutadà enfront d'un dictador militar, l'humor espot considerar una vàlvula d'escapament enfront de la indignació i de la injustícia,i probablement bastant d'això hi va haver a Catalunya, on ja hi havia unallarga tradició d'humor polític.