El Pensament nacionalista de Manuel Carrasco i Formiguera. Un cristià demòcrata per la República Catalana - Barbé Duran, Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Manuel Carrasco i Formiguera va ser un polític catalanista, cristià i republicàpresent en els grans esdeveniments de Catalunya entre 1930 i 1936. Aquesttreball pretén estudiar-ne l'evolució ideològica. Partint de la crítica constant a lapolítica de la Lliga Regionalista, Carrasco maldà per crear una línia política queen fos alternativa. En el Pacte de Sant Sebastià hi va voler posar les bases per auna entesa republicana entre Catalunya i l'Estat espanyol que reconegués l'autodeterminacióprèvia de Catalunya. El seu pensament, vinculat a Enric Prat dela Riba, va voler oferir una alternativa des del nacionalisme radical, el republicanismei un cristianisme compromès amb els canvis socials, circumscrit en unasituació complexa per raó del seu compromís religiós i el compromís amb el seupaís, que el portà a defensar-ne la independència. Amic dels nacionalistes bascos,insistí que aquest procés s'havia de fer des d'unes condicions específiquesde progrés cultural i econòmic, període previ d'autonomia i pau civil interior.