Un Quart de segle d'història moderna de Catalunya: balanç historiogràfic aproximatiu - Serra i Puig, Eva (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Balanç aproximatiu a la historiografia de la Catalunya moderna. L'articleanalitza les noves aportacions en relació amb tres tipus de blocs temàtics: elsestudis socioeconòmics, els estudis politicosocials i els estudis de cultura. L'autorapensa que han format part de les novetats historiogràfiques de la Catalunyamoderna estudis sobre la distribució territorial de la població i treballs sobre elscanvis en les estructures productives agràries i manufactureres i, pel que fa a lapolítica, una percepció nova i reivindicativa del paper històric de les institucionspròpies, especialment les Corts i la Generalitat, que ha tendit a modificar eldiscurs històric polític. Pel que fa a la cultura, els estudis sobre història, llenguai pensament jurídic han començat a ocupar un bon espai, de la mateixa maneraque els treballs sobre gènere, alimentació, clima o art.