La Història de Catalunya, avui. La llarga edat mitjana - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
L'article presenta una anàlisi de la producció historiogràfica sobre històriamedieval a Catalunya en els darrers anys. La característica més destacada és la sevadiversitat i complexitat, atès que es cultiven diverses temàtiques de manera simultània.Això no obstant, es poden identificar sis escoles o tradicions historiogràfiqueson ubicar el gruix de la producció dels nostres medievalistes. Són les escoles olínies d'investigació d'història rural, fiscalitat i finances, arqueologia, alimentaciói crisis de subsistència, història de gènere o història de les dones i història del dreti de les institucions.