Els Estudis de paisatge al territori de la ciutat romana de Tarraco - Prevosti i Monclús, Marta (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
El «Projecte Ager Tarraconensis» (PAT) ha estudiat una zona del Baix Camp,amb l'enfocament centrat en els estudis de paisatge. Dins l'avaluació dels enclavamentsde significat militar, s'ha constatat que els punts de control visual del territorid'estudi del PAT, d'època ibèrica, no perviuen en època romana. Els romansestableixen punts de control militar al costat dels principals nuclis de poblaciód'època ibèrica, a més d'alguns punts estratègics a la Serralada Litoral. L'estructuradel poblament al camp també protagonitza un canvi radical en els segles iii i aC, juntament amb una implantació totalment nova dels parcel·laris agraris.L'estudi de la gestió de l'aigua també ha donat resultats de transcendència per alpaisatge. Es dedueix que la important indústria de producció de lli que es coneixiaa través de les fonts s'ubica a les ribes del Francolí per la localització en aquestespai dels prats de blanqueig. Les sèquies que conduïen l'aigua de rescloses del riuFrancolí o de la riera de Maspujols alimentaven indústries terrisseres, cultius i lesinstal·lacions de banys i fonts de les vil·les. Tot plegat són canvis transcendents enl'evolució posterior del paisatge del Camp de Tarragona.