L'Arqueologia del paisatge de la Catalunya medieval - Bolòs i Masclans, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Aquest article presenta les característiques dels estudis d'arqueologia delpaisatge a l'edat mitjana a Catalunya amb relació a allò que es fa a la restad'Europa. Se'n mencionen els trets característics i també els principals elementsdel paisatge que poden ésser estudiats. Hom assenyala la importància de ferestudis sobre la història del paisatge per conèixer més bé la societat medieval itambé per poder gestionar més bé el país en el futur valorant el paisatge com atestimoni de la nostra història i, per tant, com a part del patrimoni col·lectiu.A l'hora d'estudiar el passat es crida l'atenció sobre la importància de conèixerels canvis esdevinguts en les etapes de transició, especialment la «medieval»,la islàmica, la carolíngia o la que s'inicià vers l'any 1000. Al final es descriuendiverses possibles línies de recerca, que són acompanyades per vuit exemples decasos concrets, cadascun dels quals acompanyat d'un mapa.