La Traça històrica. Paisatge, patrimoni i polítiques públiques - Nogué i Font, Joan (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Els paisatges actuals són fruit de les interaccions humanes i naturals d'anysd'història que els doten d'un valor patrimonial excepcional. Les polítiques públiques,i sobretot les de caràcter territorial i cultural, ho han de tenir present iho han de saber gestionar. La subdisciplina que estudia les relacions entre paisatgei història és la geografia històrica. Europa compta amb una llarga tradiciód'estudis de geografia històrica i de caracterització històrica del paisatge. PaHis-Cat n'és un exemple, un projecte de l'Observatori del Paisatge en col·laboracióamb el Departament d'Història de la Universitat de Lleida sobre l'evolució històricadel paisatge de Catalunya, amb la intenció que sigui un projecte aplicablea l'àmbit de les polítiques públiques, especialment a les territorials. Una altraactuació de l'Observatori del Paisatge descrita és la dels catàlegs de paisatge deCatalunya, unes eines que ens permeten conèixer com és el nostre paisatge iquins valors té, per poder-lo protegir, gestionar i ordenar.