Tòpics i llocs comuns d'una batalla decisiva: Muret, 1213 - Alvira Cabrer, Martín (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
La batalla de Muret ha generat des del segle xix una abundant literaturahistòrica, tant acadèmica com de divulgació. Aquesta contribució ofereix algunesreflexions al voltant de diverses idees arrelades sobre la gènesi d'aquestesdeveniment, sobre la mateixa batalla, sobre els seus protagonistes i sobre lesseves conseqüències històriques. S'hi analitzen alguns tòpics relatius a la derrotade Muret, especialment a la historiografia catalana, així com el lloc que mereixaquesta batalla tant en la seva època com en la nostra. L'objectiu és reflexionarsobre la nostra percepció del passat medieval i assolir una comprensió més bonadel que va passar aquell dijous 12 de setembre de 1213.