La Generalitat de Catalunya a l'exili (1939-1948) - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
L'article presenta una breu síntesi de la tesi doctoral, alguns aspectes metodològics i lesprincipals conclusions. L'objectiu de la tesi consisteix a avaluar el paper que havia tingut laGeneralitat de Catalunya en la història de l'oposició antifranquista els anys quaranta. La hipòteside treball se sustentava en les nombroses i reiterades al·lusions a la institució per part deles diferents organitzacions polítiques catalanes durant el període, fins a esdevenir un delsprincipals eixos del debat polític, si bé generalment se li havia atorgat un paper gairebé marginal.Alhora, s'ha reconstruït la història de la institució en els anys esmentats, necessària perassolir l'objectiu del treball, a causa de les escasses informacions bibliogràfiques precedents.Així mateix, presenta noves informacions sobre l'oposició a l'exili i a l'interior els anys quaranta;sobre les relacions polítiques amb els governs basc i espanyol a l'exili, i en l'àmbit políticinternacional.