El Divorci a la Catalunya de l'Antic Règim: un fenomen femení - Costa, Marie (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
El present treball pretén elaborar un fragment de la història dels conflictes matrimonialsi del divorci a Catalunya (més concretament a Barcelona i Girona) en un marc temporal decisiuque correspon al final de l'Antic Règim (1775-1833). D'una banda, es plantegen els factorsque van ser determinants en l'evolució del divorci i en els canvis en les relacions de gènere.D'altra banda, s'analitza el divorci tal com s'entenia en aquella època, les seves facetesi modalitats, i es posa de manifest el protagonisme de les dones en les demandes de divorciformal (divorci legalitzat pel Tribunal Eclesiàstic). Finalment, s'estudien les implicacions deldivorci formal i s'explica el procés de liberalització que succeïa majoritàriament a la Barcelonade l'època.