L'Aprovisionament de carn a Barcelona durant els segles XIV i XV - Banegas López, Ramon Agustí (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
L'objectiu d'aquesta tesi era analitzar tot el procés de comercialització de la carn en unagran ciutat baixmedieval com Barcelona. Per aconseguir aquest objectiu s'ha buidat de manerasistemàtica tota la documentació de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB). El fet detriar la documentació d'aquest arxiu de manera preferent es deu a l'important paper que va tenirel Consell de Cent en el mercat de la carn. Al llarg de la recerca s'ha pogut comprovar queels carnissers monopolitzaven tot el procés comercial de la carn, des de la compra del bestiar ales fires i mercats ramaders fins a la venda al detall a la taula. Aquest monopoli del mercat perpart dels carnissers fins a finals del segle XV ens ha permès delimitar clarament els dos actorsprincipals en aquest comerç: els carnissers i els consellers de la ciutat. Dos actors amb interessoscontraposats o coincidents segons el moment del procés mercantil del qual parlem; així,eren coincidents en la defensa dels privilegis de pas i pastura de la ciutat contra els senyorsfeudals de Catalunya, però eren absolutament divergents a l'hora de fixar els preus i les imposicionsque gravaven la carn, o a l'hora de crear les mesures higièniques que regulaven lavenda de carn.