El Baix Maresme a l'època baixmedieval - Richou i Llimona, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
Aquest article és un resum de la nostra tesi doctoral, que ha tingut com a objecte d'estudila pagesia baixmaresmenca durant el període 1348-1486. La investigació s'ha realitzat a partirde l'anàlisi de tres àmbits d'actuació de la vida quotidiana pagesa baixmedieval: la terra, la famíliai la mort. D'aquesta manera, es copsen relacions de diversa tipologia mitjançant documentació,fonamentalment generada per aquesta classe social. Per aquesta raó, la nostra investigaciócomplementa recerques anteriors, que analitzen l'àmbit d'actuació senyorial, icontribueix a generar un major coneixement de la Catalunya Vella baixmedieval.