Memòria, llinatge i poder: Jaume I i la consciència històrica - Cingolani, Stefano Maria (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
Aquest estudi se centra en el paper que la memòria i la consciència històrica van tenir enl'acció política i en l'escriptura historiogràfica del rei. La ideologia oficial de la seva família, lacontinuada reflexió en si mateix, el seu significat i el seu paper en la història dels seus regnes,la imatge inapropiada que la historiografia castellana donava del seu regnat, són motius per ales seves empreses militars i per a la composició del Llibre dels fets.