Jaume I: una valoració del regnat - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
L'objectiu d'aquest article és fer un balanç del regnat de Jaume I. El mètode consisteix aexaminar la situació interior i exterior al principi i al final del regnat. De la comparació entreambdues situacions es desprèn un balanç positiu des del punt de vista de la història generalde la Corona d'Aragó. És un balanç que s'emmarca en les coordenades de l'època medieval,però Jaume I és un rei molt present en la memòria dels historiadors i erudits de l'Aragó, Catalunya,València i fins i tot de Castella; per això se'n fa una segona valoració. Aquesta valoracióés l'estat de l'opinió pública contemporània sobre Jaume I. Finalment, l'article acaba amb unareflexió personal de l'autor sobre la figura i obra de Jaume I.