Prat i Cambó: la maduresa d'un projecte polític - Casassas i Ymbert, Jordi (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2010)
El text explica el procés pel qual el conglomerat electoral de la Lliga Regionalista es vaconvertir en un partit polític modern, amb uns quadres estables, una ideologia ben definida,uns portaveus i una estratègia electoral complexa (per a Barcelona, la resta de Catalunya i elconjunt de la política espanyola); així mateix, i coincidint amb aquest moment d'aparició delnoucentisme polític, es va formular el seu programa de govern (posat després en pràctica perla Mancomunitat). També s'analitza com aquesta conjuntura va permetre que la Lliga assolísun contacte real amb capes àmplies de la societat i se situa el final d'aquesta etapa en l'esclatde la Setmana Tràgica.