Associacionisme i cultura : El Prat de Llobregat, 1910-1960 - Gómez Inglada, Margarida (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2009)
Aquesta tesi analitza els mecanismes de la sociabilitat des dels inicis de les societatsorganitzades, amb les primeres mostres d'associacionisme cultural, fins el 1960, quan la societatpratenca es prepara per iniciar les grans transformacions que la convertiran en la ciutatque és avui.El treball dóna resposta en el cas del Prat a qüestions bàsiques a l'hora d'afrontar l'estudide les societats: quines etapes es van donar en l'associacionisme pratenc? Quines activitats organitzavenles associacions? Quina va ser la relació entre les associacions i la societat pratenca?Quina connexió hi va haver entre les entitats estudiades i la immigració? Com es vanreflectir a l'associacionisme els conflictes de classe? Quina va ser la participació de les dones?Es detecta la presència d'elits culturals i de vincles familiars? Quina va ser la relació entre entitatsi política? I finalment, per què va davallar l'associacionisme pratenc?