Fabricants, comerciants i banquers : les estructures comercials de la indústria cotonera catalana en el mercat espanyol (1840-1936) - Prat Sabartés, Marc (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2009)
Aquesta tesi analitza la integració vertical entre fabricació, comercialització i finançamenta la indústria catalana del període 1840-1936. L'evidència obtinguda de les fontsarxivístiques confirma la visió tradicional quant a la descripció dels fets, però ofereix una interpretacióalternativa, més optimista, de les causes i de les conseqüències. Els fabricantss'implicaren en la comercialització perquè ells eren els coordinadors entre oferta i demanda(no com en el cas britànic, on ho eren els comerciants), i per tant havien de tenir un peu acada banda. A més, els fabricants eren els més ben situats per a ser uns banquers eficientsdels seus clients.