Les Publicacions periòdiques a Catalunya en el moment del Diari Català (1879-1881): cens i estudi estadístic : II Premsa barcelonina - Figueres i Artigues, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2009)
Segona part d'una panoràmica censal del conjunt de publicacions que apareixen a la Catalunyade la Restauració en els anys de vida del Diari Català (1879-1881), centrada ara en lapremsa de Barcelona i en l'editada en català fora de Catalunya. Es classifiquen per temàtica,periodicitat, i se n'ofereix el repertori tant en llengua catalana com espanyola, així com de ladiària i la periòdica. És, doncs, una radiografia de les publicacions que apareixen a Barcelonaen un moment de gran vitalitat, que permet de situar el diari de Valentí Almirall en el contexteditorial i fer alhora una quantificació estadística de les relacions entre les capçaleres segonsla llengua emprada (català/espanyol), i el tipus de publicació (informativa, política, instrumentalo utilitària), entre altres consideracions. Les conclusions de tot el treball tanquenaquesta panoràmica.