Immigració estrangera a Catalunya des d'una perspectiva local: Reus, segles XVI-XX - Grau Pujol, Josep Maria; Puig Tàrrech, Roser (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2009)
Anàlisi de la presència d'estrangers europeus a la ciutat de Reus, centre econòmic delsud de Catalunya i proper a la costa del Mediterrani, a través de llibres parroquials i padronsmunicipals.En el segle XVI destaca l'allau d'occitans (França) i en el segle XVIII la diversitat és més grana causa de l'increment dels intercanvis comercials amb el nord d'Europa (venda d'aiguardenti fruita seca i compra de pesca salada i fusta per a bótes). Altres moments d'elevada mobilitatsón les diferents guerres, en especial les internacionals.