Els Almogàvers: les cares d'un mite - Espadaler, Anton Maria (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2009)
Els almogàvers foren un grup de guerrers mercenaris que se singularitzava en el si delsexèrcits de la Corona d'Aragó. Esmentats per Jaume el Conqueridor i descrits per Desclot, sónels protagonistes dels capítols en què Ramon Muntaner narra la seva màxima gesta: l'aventura enterres bizantines, a conseqüència de la qual els reis d'Aragó seran ducs d'Atenes i Neopàtria. Posteriormentel seu exemple serà al·legat en temps de dificultat Guerra de Successió, Guerracontra Napoleófins que la Renaixença els reivindicarà i en farà un mite. El present article estudiacom els tractà la literatura catalana, i també la castellana, des dels primers textos i sobretotdurant els segles XIX i XX, en un recorregut en què es revela com un mite imperfecte, car els aspectesviolentsremarcats per la propaganda hel·lènicahan estat un llast impossible d'eliminar.