La Repressió franquista a la universitat espanyola - Claret Miranda, Jaume (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2008)
La tesi estudia la repressió a la universitat espanyola duta a terme pel règim encapçalatpel general Francisco Franco. Primer s'analitzen els esforços republicans per consolidar la democràciaa partir de l'educació, amb l'oposició de l'Església catòlica i les classes conservadoresque veuen perillar el seu control i privilegis. La Guerra Civil (1936-1939) converteix laviolència verbal en física i es desencadena una contundent repressió que en el cas del funcionariati el professorat particularment es disfressa com a depuració professional. El mèritacadèmic dóna pas al mèrit polític i s'inicia una purga política contra tot docent sospitós o noprou compromès. A diferència de la depuració republicana, defensiva i respectuosa amb lalegalitat, la franquista escapça l'escalafó amb contundents i generalitzades sancions assassinats,cessaments, empresonaments, trasllats, inhabilitacions i jubilacions forçoses. A més, laciència queda sotmesa a la ideologia nacionalcatòlica i les vacants esdevenen botí de guerraper als addictes.