La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona al segle XVIII: l'interès per la història, la llengua i la literatura catalanes - Campabadal i Bertran, Mireia (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2008)
La Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, nascuda com a reunió de persones rellevantsentre la noblesa i la literatura, esdevingué el marc d'actuació de bona part dels eruditsmés importants del segle XVIII i acollí una certa quantitat de projectes, que, si haguessin reeixittots, haurien donat un gran impuls a la cultura catalana. Aquesta tesi doctoral presenta, enprimer lloc, una síntesi de l'activitat acadèmica durant el seu primer segle d'existència a travésdel clima d'interès per la cultura catalana en tots els seus aspectes: la important tasca historiogràficade la institució, fins ara poc atesa, les diverses iniciatives envers l'estudi del català iel seu ús per part dels acadèmics, i la seva contribució a la literatura, en sentit estricte. Tambés'ocupa dels mecanismes interns de funcionament de la vida corporativa i de la transcendènciacultural, social, històrica, literària i lingüística que tingué a la Barcelona i a la Catalunya del'època.