La Resistència liberal de Lleida davant la invasio dels Cent Mil Fills de Sant Lluís - Sánchez Carcelén, Antoni (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2008)
Davant del fracàs de la contrarevolució interior efectuada pels reialistes, a partir pràcticamentde l'inici del sistema constitucional inaugurat per la revolució de Riego, els elementsmés absolutistes van organitzar mitjançant la celebració del Congrés de Verona la invasió delterritori espanyol per les tropes franceses (els Cent Mil Fills de Sant Lluís). La reacció de lesinstitucions locals lleidatanes, sobretot la Paeria (l'Ajuntament) no es va fer esperar. Ràpidamentvan rebutjar ferventment la imposició estrangera i van organitzar la resistència a l'interiorde la ciutat. Aquesta resistència va topar amb la penúria econòmica de la hisenda municipal,motiu pel qual van haver de realitzar una guerra defensiva, que va tenir èxit, ja que vanresistir la invasió fins a l'últim dia d'octubre de l'any 1823 i es van convertir, juntament ambciutats com ara Barcelona o Tarragona, en els baluards del liberalisme.