El Primer franquisme a Pineda de Mar (1939-1953) - Bonastre i Santolària, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2008)
El primer franquisme a Pineda de Mar és una aproximació històrica del govern, el partitpolític, la societat, l'economia i el lleure en aquesta població des del 1939 fins al 1953.Aquest article pretén fer unes pinzellades d'aquests factors en aquests anys de dictadurafranquista a la localitat, recuperar en part la memòria del passat i intentar comprendre idonar a conèixer el que va passar, per fer un acte de justícia a tots els que van lluitar per laSegona República.Políticament, el franquisme a Pineda va ser un retorn en principi del caciquisme, el qualva posar les bases del nou estat amb una sèrie de continuïtats d'abans de la SegonaRepública, va anul·lar els ideals i la pràctica democràtica i, el que és pitjor, va fer oblidar elsque van lluitar en el costat republicà i va fer que els seus parents tinguessin por de recordarlosi reivindicar-los.