L'Arxiu patrimonial Martí d'Ardenya - Sanmartí i Roset, Montserrat (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2008)
En aquest article es fa un seguiment d'una família determinada, els Martí d'Ardenya, através del seu arxiu patrimonial. Aquesta família, de la qual es tenen les primeres referèncieshistòriques cap a finals del segle XV, a Tamarit, acumulà un important patrimoni format perterres, censals, negocis diversos i altres béns que quedà reflectit en aquest fons. Dels cent vuitantapergamins, el més antic és del segle XIV; pel que fa a la documentació en paper, aquestaarriba a mitjan segle XX, però aquest treball es queda al final de la primera meitat del segle XIX.S'analitza aquest fons i se'l relaciona amb els hereus, els seus casaments, les seves compres,les seves vendes i altres negocis, com ara el de mercadejar, primer per un àmbit geogràfic restringitcosta catalana i Regne de València, fins a arribar a diverses poblacions d'Amèrica.Caldrà esbrinar el perquè de l'acumulació de tanta documentació i tan variada llibres majors,llibres de comptabilitat, llibres de família, llibres de censals, documentació notarial,notes, herbaris, etc. i l'interès per la seva conservació. Aquest arxiu està dipositat a l'Ajuntamentd'Altafulla i part del seu fons s'ha digitalitzat.