L'Univers de la política en la Catalunya de la Restauració : Manresa, 1875-1923 - Rubí Casals, Gemma (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2006)
Aquest article pretén tractar una problemàtica escassament analitzada en la historiografia catalana: la lenta transició del liberalisme a la democràcia. Aquest fenomen s'analitza a través d'un estudi de cas, l'univers polític de la ciutat de Manresa, que considerem com el prototipus de ciutat mitjana del teixit urbà de la Catalunya de la Restauració. L'estudi empíric realitzat en aquest marc local ens permet definir un model de transició de la política de notables a la política de masses, extrapolable a d'altres ciutats de grandària similar. Aquest model conjuga diferents elements, entre els quals cal destacar: el progrés del vot representatiu; el desenvolupament d'una política competitiva i d'un cert pluralisme polític; la capacitat mobilitzadora del catolicisme polític i del republicanisme, i la importància de les relacions clientelars i del sorgiment d'un clientelisme de nova volada, associat als interessos dels partits.