Societat i poder en el canvi de l'Antic Règim a la societat liberal : línies generals de l'estudi del cas de Sabadell (1718-1823) - Renom i Pulit, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2006)
La tesi doctoral que presentem ha estudiat la revolució liberal a Sabadell en les seves primeres etapes (1812-1814 i 1820-1823), mostra les repercussions polítiques i socials dels primers intents d'implantació del règim constitucional a l'àmbit municipal, vinculats a la Constitució de Cadis de 1812, i aprofundeix en els entorns socials i culturals en un sentit ampli de la noció de cultura on van formar-se els nous dirigents. En l'estudi, que es tanca el 1823, tot i incloure un epíleg referent als anys posteriors, s'ha constatat la relació entre els primers ajuntaments constitucionals de Sabadell i els grups més actius en la protesta i la mobilització social de finals de l'Antic Règim protesta per les subsistències, a favor de mesures de redistribució econòmica comunitària, per la millora dels nivells de vida i benestar, i contra el mal govern, entre altres. S'hi han traçat algunes línies definitòries del procés generador de nous models polítics no solament del que va implantar-se finalment i de noves pràctiques socials, a partir de conèixer millor les concepcions culturals i polítiques de l'etapa absolutista i d'economia regulada de finals de l'Antic Règim en què van originar-se els projectes de canvi.