L'Infern de les dones, el camp de concentració de Ravensbrück - Toran, Rosa (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2006)
L'article exposa els trets que caracteritzaren el camp de concentració per a dones i nens de Ravensbrück, des de la seva creació, l'any 1938, fins a l'alliberament, a l'abril del 1945. La història del camp es contextualitza, per la seva funció, dins el sistema concentracionari nazi, amb la seva dilatada xarxa de comandos, i tracta especialment el paper de les guardianes, les empreses ubicades al mateix camp i les rutines que determinaven la vida i la mort de les dones. Pel que fa a les internades, s'explica el col·lectiu força desconegut format per les catalogades com a asocials. En darrer lloc, es reconstrueix els darrers mesos de funcionament del camp, caracteritzat per la sobrepoblació i les tràgiques marxes de la mort, i s'acaba explicant el paper que avui acompleix el camp, com a lloc de commemoració i trobada de supervivents, alhora que impulsor de debats i estudis històrics a partir del seu Centre Memorial de Ravensbrück.