Indústria, salut i condcions de vida. Apunts sobre el primer liberalisme en un entorn urgbà (Barcelona 1820-1920) - Grabuleda i Teixidor, Carles (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2005)
Aquest treball pretén estudiar els canvis en la política social del liberalisme espanyol, no només a partir de l'anàlisi de l'evolució política general, sinó també a partir dels efectes que la revolució liberal i la industrialització van tenir en el marc urbà, com ara el de Barcelona. En aquest sentit, s'analitza com la política social liberal va reduir-se a l'àmbit beneficosanitari durant les primeres dècades del nou règim, sempre des d'un estricte individualisme. En aquest context, s'incideix en les conseqüències problemàtiques d'aquest reduccionisme en l'entorn urbà i es valora en quina mesura va contribuir l'especial realitat industrial a la superació dels plantejaments estrictament individualistes inicials a final del segle XIX i principi del segle XX. Per arribar-hi, ha calgut estudiar el funcionament dels ajuntaments i de les seves relacions amb el poder de l'Estat per tal de copsar la centralitat del paper dels municipis en la gestió del canvi.