Administrar les pecúnies e béns de la Universitat. La política fiscal i les estratègies financeres d'un municipi català a la baixa edat mitjana (Cervera, 1387-1516) - Verdés Pijuan, Pere (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2005)
La finalitat de la tesi és estudiar el funcionament d'una fiscalitat municipal, en concret la de Cervera, en ple funcionament, per estudiar-ne tant l'organització com el pes de la càrrega fiscal i l'evolució d'ambdós aspectes. Interès especial mereix el deute municipal, causat per les demandes creixents de la monarquia i les necessitats del comú, en especial la provisió de blats i la construcció i el manteniment de les muralles. En l'evolució de la hisenda cerverina es poden indicar tres moments: una primera fase (1387-1413) de col·lapse del sistema fiscal creat durant el segle XIV; una segona fase (1413-1462) de reformes frustrades i de lluites internes dins del municipi, i una darrera fase (1462-1516) de davalllada general de la població i de reajustament hisendístic.