¿Què cosa es la España? L'Espanya composta segons l'austriacista Francesc de Castellví - Albareda i Salvador, Joaquím (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2005)
Les Narraciones históricas de Francesc de Castellví són el millor testimoni de què disposem de la guerra de Successió i de la dècada posterior. Castellví, que escrigué les Narraciones després de veure confiscats els seus béns i d'emigrar a Viena, és un narrador que sovint parla de fets viscuts per ell personalment i sempre està ben documentat. L'obra manuscrita conservada a Viena no havia estat editada fins a temps recents, però sense alguns paràgrafs; un d'ells, on Castellví analitza amb claredat el caràcter plurinacional d'Espanya, és l'objecte d'aquest article. Per Castellví, el concepte d'Espanya té, fonamentalment, un sentit geogràfic, mentre insisteix en el concepte d'entitat política de la Corona d'Aragó i d'unitat lingüística entre Catalunya i València.