La República catalana de 1641: un foc d'encenalls - Florensa i Soler, Núria (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2005)
En aquest estudi s'han analitzat les raons dels catalans per proclamar la República el dia 16 de gener de 1641, fet que reflectia la teoria política de la revolució i la seva aplicació pràctica. Per a la nostra argumentació, també hem confrontat i comentat un document en dues versions. Així doncs, l'efímera República Catalana va ser la proclama testimonial d'un projecte inicial de la voluntat col·lectiva revolucionària.