Els Fets d'octubre de 1934 a Catalunya: entre l'acció de govern i la mobilització social - López Esteve, Manel (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Els Fets d'Octubre de 1934 han estat una de les qüestions més polèmiques i difícils d'interpretar de la història de la Segona República a Catalunya. Aquesta tesi planteja una caracterització de l'Octubre català que, al costat de l'acció del governcatalà i el confl icte institucional, tingui present la totalitat de dimensions i la diversitat de components del mateix. Partint del reconeixement del caràcter multiforme i del fet que la mobilització d'octubre s'explica pel temor de les forces de l'esquerra que l'ascens al govern de la CEDA conduís a l'aniquilació de la República democràtica,es planteja una explicació dels fets que tingui present que el moviment insurreccional es va nodrir de la fractura social i la confrontació sociopolítica, i del temor a perdre els guanys socials aconseguits i les expectatives que bona part de les classessubalternes consideraven possible realitzar aprofundint o anant més enllà de la Repúblicadel 14 d'abril. D'aquesta manera, al llarg de la tesi s'analitza tant l'acció del govern català i el confl icte institucional com, especialment, la dimensió social i popular del 6 d'Octubre a través de l'acció del moviment obrer, els rabassaires i pagesospobres, les bases del republicanisme esquerrà i la repressió posterior a la desfeta.