La Crisi de 1866 i després: antecedents i conseqüències - Pascual i Domènech, Pere (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
L'article tracta del procés que va desencadenar una de les crisis financeres més profunda que ha patit Catalunya: la del 1866. En la primera part s'exposa la conjuntura econòmica del període 1835-1862. I a continuació s'explica, successivament, la necessitat d'efectuar una gran inversió en la construcció de la xarxa ferroviària per afavorir la consolidació i l'expansió del procés d'industrialització català; el gran abast de la «mania» ferroviària del decenni 1856-1865i els desequilibris financers experimentats per les companyies ferroviàries; i les causes que van determinar les suspensions de pagaments de les empreses ferroviàries i els altres factors explicatius que van determinar el crac borsari de 1866 i l'ensulsiada de gran part de la banca barcelonesa. Per acabar, tracta els efectes i la sortida de la crisi, que va culminar, uns anys després, amb una altra bombolla especulativa (la «febre d'or»), seguida d'un altre crac i d'una altra depressió econòmica.