Una Aproximació a la crisi de la baixa edat mitjana a Catalunya - Belenguer, Ernest (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Una aproximació a la crisi de la baixa edat mitjana a Catalunya sintetitza les distintes interpretacions que sobre aquesta època s'han fet, incloent elconcepte de crisi. Perquè sobre aquest concepte els canvis de perspectiva en els darrers cinquanta i escaig anys han estat immensos, gairebé contraposats. I si aleshores per crisi s'entenia un període allargat, difícil de sortir-se'n d'ell, i ambun abast que recorria quasi totes les àrees històriques, ara el problema s'escurça molt en el temps. Perquè ara vol entendre's com un parèntesi necessari per molt dur i més o menys dilatat que fos, passat el qual un renaixement econòmic,social i cultural s'apropava a Europa i també a Catalunya, malgrat que aquí la Guerra Civil de 1462-1472 i les seves conseqüències posteriors retardaren l'increment tan desitjat. Per tot això, aquest treball subratlla l'obra dels historiadorsbàsics en el coneixement de la crisi catalana, ja sigui en els aspectes econòmics i socials, ja en els polítics i institucionals, ja fins i tot en un petit epíleg que hi afegeix l'arribada més tardana a certs llocs cortesans i burocràtics reials d'una llengua castellana que va introduint-se a Catalunya a poc a poc, però presidida de l'aura potencial de la Corona i el regne castellans i amb un suport indirecte de la naixent Inquisició estatal de 1478.