Josep de C. Serra i Ràfols: una vida de fidelitat i dedicació al patrimoni arqueològic de Catalunya. L'exemple de la Baetulo romana - Guitart i Duran, Josep (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Les intervencions de Josep de C. Serra Ràfols a l'arqueologia badalonina al llarg de gairebé mig segle són molt paradigmàtiques de la seva valuosa i extensa contribució a l'arqueologia catalana. La seva dedicació a la Baetulo romana es va iniciar en els anys vint amb el primer fascicle de la Forma Conventus Tarraconensis, el Baetulo-Blanda, i amb l'estudi arqueològic de la casa romana del carrerLladó; va continuar en els anys de la República amb les importants excavacions al Clos de la Torre, el punt neuràlgic d'aquell jaciment; i va culminar, ja en els difícils anys de la postguerra, amb el seu suport decisiu per a la salvaguarda il'explotació científica del patrimoni arqueològic d'aquella ciutat romana. Les importants realitzacions i les potencialitats futures de l'arqueologia i de la museografia de la Badalona actual no haurien estat possibles sense la tenacitat i la dedicació del valuós arqueòleg a qui dediquem aquest homenatge.