El Problema historiogràfic dels orígens de Girona. El paper de J. de C. Serra-Ràfols - Nolla i Brufau, Josep Maria (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Els treballs de Serra-Ràfols sobre les muralles antigues de Gerunda van ser determinants per solucionar el problema dels orígens i la història més antiga de la ciutat malgrat errors d'interpretació que aleshores eren insolubles. En aquest estudi s'analitzen les seves aportacions a la llum de les dades més recents.