L'Anarquisme en el tombant dels segles XIX i XX : l'acció de Tarrida del Mármol - Dalmau i Ribalta, Antoni (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2014)
Fernando Tarrida del Mármol, un enginyer cubanocatalà pràcticament desconegut de les generacions actuals, va ser un home fonamental en l'anarquisme del canvi de segle, no sols per les seves aportacions teòriques sinó també pelseu activisme incessant. Escapat per una rara fortuna de la repressió posterior a l'atemptat del carrer dels Canvis Nous de Barcelona (1896), va ser el responsable principal de la gran campanya que va desplegar-se per tot el món per tal de denunciar els empresonaments indiscriminats, les tortures dels calabossos del castell de Montjuïc i les execucions arbitràries. Publicista infatigable i entregat a tota causa de signe emancipador, va acabar els seus dies a l'exili de Londres, l'any 1915.