Història de la Joventut Nacionalista de Catalunya (1980-2003) - Martín i Berbois, Josep Lluís (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
La principal finalitat d'aquest estudi ha consistit a analitzar amb el major aprofundiment possible, i des de diferents aspectes i punts de vista, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), des de la seva fundació el 1976 amb el nom de Joventuts de Convergència Democràtica de Catalunya (JCDC) fins al final de l'hegemonia política de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) el2003. Al llarg del text s'analitza l'evolució ideològica; les propostes polítiques en les nombroses i diferents campanyes electorals; els enteniments i les divergències amb CDC, Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i Unió de Joves (UdJ); les constants accions reivindicatives; les lluites internes en el si de l'organització; l'estructura organitzativa de la formació; els congressos i els seus entramats; les relacions amb altres entitats o organismes, com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el Front Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC), i els contactes amb altres organitzacions polítiques de tot el territori espanyol i, sobretot, europeu.