Dinàmica del poblament i estructuració del territori a la Laietània interior. Estudi del Vallès Oriental de l'època ibèrica fins a l'Alta Edat Mitjana - Flórez i Santasusanna, Marta (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
La recerca sobre el paisatge en zones urbanes o periurbanes implica importantslimitacions metodològiques. En aquest sentit, l'àrea d'estudi situada a la plana delVallès, a prop de la ciutat de Barcelona, ha viscut un important procés d'urbanitzacióen les últimes dècades que avui dia dificulta el desenvolupament de prospeccions arqueològiquesi, per tant, la recuperació de dades noves. La destrucció d'àmplies àreesagràries ha implicat que la recerca territorial al Vallès Oriental s'hagi centrat en unestudi complet de la informació arqueològica disponible en les diverses fonts documentals(bibliografia, Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya [IPAC], etc.),en un treball intensiu amb la cartografia històrica i la fotografia aèria antiga gestionadesdes d'un entorn d'un sistema d'informació geogràfic (SIG), i en la realitzacióde prospeccions arqueològiques i arqueomorfològiques en diverses finestres microespacials.L'article exposa, de manera sintètica, els resultats de la investigació arqueològicadesenvolupada al Vallès Oriental, on la diversitat de les fonts analitzades ens hapermès caracteritzar la dinàmica diacrònica dels assentaments, analitzar les formesd'ocupació del sòl i definir la xarxa viària històrica d'aquest territori.