"El Signe de l'esclau". Valentí Almirall i la reivindicació de la llengua catalana (1879-1902) - Figueres i Artigues, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
L'article ofereix un recorregut panoràmic sobre la concepció de la llengua delpolític i periodista Valentí Almirall, i que exposa al llarg de la seva obra. Aportaciósobre els principals textos de la temàtica que és prioritària en el pensament d'Almirallatès que considera l'ús social de la llengua, i la seva normativització, fonamentalen els aspectes de caràcter social, atesa la situació de penúria que es viu, amb unamarginació absoluta en el terreny oficial mentre al carrer és la llengua d'ús ple. Alllarg de la seva vida, Almirall es preocupà per aquesta qüestió de manera insistenttant en una vessant analítica de descripció de la realitat com reclamant mesurespolítiques, l'oficialitat o, àdhuc, amb iniciatives específiques com per exemple lapromoció de l'Acadèmia de la Llengua Catalana. A l'article hom hi pot veure tambéuna antologia selecta dels textos d'Almirall sobre aquesta qüestió seguint l'ordrecronològic en què foren editats.