Josep Amargós Samaranch. Els primers intents d'urbanització de Montjuïc: 1887-1914 - Fernàndez Gonzàlez, Guillem (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
El 1894, l'arquitecte Josep Amargós Samaranch va redactar l'avantprojected'urbanització rural de Montjuïc (rectificat l'any 1908). Cal dir, però, que la realitzaciód'aquest treball va arrencar quatre anys abans amb el seu projecte d'urbanitzacióde la «Fransa». Amargós va pretendre solucionar els problemes d'habitabilitatde Montjuïc i dels seus voltants i convertir, alhora, el muntijol (aleshores unlloc feréstec i poc accessible) en un gran parc d'esbargiment. Per això, l'Ajuntamentva encarregar-li la represa del projecte del Parc de Montjuïc, designat d'utilitat públicaper llei el 16 de juliol de 1914.