Poblament i despoblament a la Catalunya vitícola (1760-1910) - Colomé i Ferrer, Josep; Cucurella-Jorba, Montserrat; Valls Junyent, Francesc (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
Ens proposem detectar i analitzar les relacions entre el procés d'especialitzacióvitícola i la trajectòria demogràfica d'una part significativa del territori català durantels segles xviii i xix. En primer lloc, volem mostrar que la viticultura va ferpossible el sosteniment d'unes densitats de població molt superiors a les que hauriaestat possible a partir del predomini d'una agricultura centrada en altres conreus.En segon lloc, mostrem que l'augment demogràfic que va impulsar la viticultura vadonar lloc a la formació d'unes unitats de poblament específiques i molt característiquesen les àrees vitícoles del prelitoral català. Finalment, en tercer lloc, plantegemla hipòtesi segons la qual la crisi derivada de la plaga de la fil·loxera va alterar demanera molt significativa la pauta de comportament demogràfic que havia acompanyattot el procés d'especialització vitivinícola fins aleshores, a més, evidentment,de l'efecte més conegut del despoblament derivat de l'emigració d'importants contingentspoblacionals.