Santiago Sobrequés i la història social del poder: entre el present de l'historiador i el passat medieval - Salrach Marès, Josep M. (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
L'any 1974 vam escriure una biografia de Santiago Sobrequés, del qualdestacàvem l'obra historiogràfica. Amb brevetat, vam comentar els principalsllibres i articles, en resumírem el contingut i en vam ressaltar els mèrits. Pera aquesta conferència no hem cregut convenient repetir-nos. Ens ha semblatmés adient examinar els lligams entre la vida cívica de Sobrequés i el seu treballd'historiador. Hem cregut trobar l'explicació d'aquests lligams en unes ratllesescrites el 1970. Encara que les paraules d'aquest escrit de 1970 poden semblartòpiques i manllevades, les idees les creiem sinceres: mostren el que l'historiadorpensava de si mateix i del seu ofici.