Repensant Jaume Vicens i Vives. Visions sobre un llegat - Morales Montoya, Mercè (Butlletí de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, 2012)
La commemoració del centenari del naixement de Jaume Vicens i Vives(1910-1960) ha comportat una nova revisió historiogràfica de la seva obra científicai ha revaloritzat el seu paper com un dels més importants renovadorsde la historiografia espanyola del segle xx. El present article presenta l'evolucióhistoriogràfica de Vicens, des del positivisme a l'escola dels Annales; la influènciaen el món acadèmic de la renovació historiogràfica vicentina impulsada en ladècada dels anys cinquanta i les distintes valoracions que la historiografia ha fetde la seva obra al llarg dels cinquanta anys posteriors a la seva mort.